[AI] Vještačka inteligencija u svakodnevnom životu - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

[AI] Vještačka inteligencija u svakodnevnom životu


3 minuta čitanja

Prije deset godina, tema umjetne inteligencije češće se povezivala sa naučnom fantastikom nego s neposrednom stvarnošću. Danas niko ne gaji iluzije da će se AI praktično svuda koristiti, iako malo ljudi razumije da već svakodnevno koriste umjetnu inteligenciju. I to je šteta jer postoji mnogo razloga za uzbuđenje! Pozivamo vas da čitate dalje!

Vještačka inteligencija – šta je to?

Vještačka inteligencija nije ništa drugo do odgovarajuće programirane kompjuterske sposobnosti koje omogućavaju mašinama da razmišljaju, uče, planiraju akcije i pokažu kreativnost. Kao rezultat toga, tehnički sistemi mogu rješavati specifične probleme i raditi na postizanju određenog cilja. Prikupljeni podaci se obrađuju, analiziraju i efikasno koriste. Napredni AI sistemi mogu prilagoditi svoje ponašanje specifičnim situacijama, učeći na svojim greškama. Vrijedi naglasiti da ovo ne podrazumijeva nadolazeću apokalipsu ili scenario direktno iz kultnog filma Terminator – umjetnoj inteligenciji nedostaje svijest, a pojedinačne tehnologije koje su omogućile razvoj AI postoje već više od pola stoljeća.

Zašto je AI toliko važna za obične ljude?

Ne može se poreći da su AI i tehnologije povezane s njom dovele do revolucionarnih otkrića u informatici, medicini, automobilskoj industriji, sigurnosti, zabavi i još mnogo toga. AI se može naći u softveru za analizu slika, pretraživačima, sistemima za prepoznavanje govora i lica, robotima, autonomnim vozilima, dronovima, Internetu i virtuelnim asistentima. Zato je umjetna inteligencija postala temelj digitalne transformacije koja se provodi u Evropskoj uniji. Popularnost programa poput ChatGPT, Midjourney, Dall-E ili LensaAI povećala je interesovanje za temu umjetne inteligencije u školama. Važno je napomenuti da korištenje AI nudi značajne obrazovne mogućnosti, ali je ključno znati kako efikasno koristiti ove alate.

Gdje se AI koristi u svakodnevnom životu?

Umjetna inteligencija se koristi u različitim aspektima našeg svakodnevnog života. Na primjer, koristi se kod internet pretraživača kako bi poboljšala korisničko iskustvo na osnovu povijesti pretraživanja i kupovine. Mnoge web stranice koriste digitalne asistente da odgovore na pitanja i pomognu u tehničkim problemima. AI takođe igra ulogu u regulisanju saobraćaja i energetske efikasnosti u pametnim kućama, kancelarijama i gradovima. Nadalje, poboljšava sigurnosne karakteristike u automobilima, poput senzora i navigacijskih sistema. U zdravstvenom sektoru, AI se koristi za poboljšanje dijagnostičkih procedura i odgovaranje na hitne pozive. Fabrike koriste AI za održavanje mašina i optimizaciju proizvodnih linija. Poljoprivreda ima koristi od veštačke inteligencije, koja može da se nosi sa zadacima kao što su uklanjanje korova, nadgledanje uslova usijeva i procjena kvaliteta stočne hrane. Čak i svakodnevna putovanja su pod utjecajem AI tehnologije. Integrisan je u stvari kao što su automati za prodaju karata, sistemi javnog prevoza i pametni telefoni. AI u pametnim telefonima omogućava složene funkcije kao što su prepoznavanje govora, obrada prirodnog jezika, prijedlozi sadržaja i prepoznavanje slika.

U svakodnevnom životu nailazite na AI kada:

• Koristite pametne uređaje, • Koristite internet pretraživače, • Podižete novac sa bankomata, • Kupujete kartu za javni prevoz, • Krećete se javnim prostorom. Coding Giants BiH organizuje besplatne radionice programiranja "Programiraj sa divovima" - ovoga puta na temu: U (AI) zemlji budućnosti! Tokom nastave polaznike upoznajemo s temom umjetne inteligencije, pokazujemo im najpopularnije alate i objašnjavamo kako ih sigurno koristiti. Na besplatnim radionicama programiranja, djeca I tinejdžeri od 7 do 18 godina takođe imaju priliku da saznaju da li je programiranje strast koju vrijedi razvijati. Lekcije su podijeljene po starosnim kategorijama i programskim okruženjima. Podučavamo programiranje na različitim jezicima, uključujući: • Scratch • Python • C# Prijave su otvorene, a radionice će se održavati online 17. I 18 februara 2024. godine Pomozite svom djetetu da razumije umjetnu inteligenciju i pridruži se najboljoj školi programiranja za djecu i mlade u BiH!


Coding Giants BiH
Blog

Kako napraviti igricu ​​u Robloxu?

Kreiranje igrica u Robloxu je uzbudljivo, a istovremeno jednostavno za naučiti. Roblox omogućava korištenje rješenja koje su napravili...

Saznajte više
Časovi programiranja za djecu - kada početi?
Blog

Časovi programiranja za djecu - kada početi?

Kako pomoći svom djetetu da riješi komplikovane probleme, a istovremeno ga naučiti strpljenju i logičkom razmišljanju? Prijavite ih na...

Saznajte više