[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE


3 minuta čitanja

Oove tehnologije i umjetna inteligencija postali su suštinski dio našeg svakodnevnog života. Štaviše, oni imaju sve veći utjecaj na razumijevanje i prilagođavanje tekućim promjenama u svijetu i šire. Kada se koriste na odgovarajući način, mogu biti od neprocjenjive važnosti u razvoju djeteta. Dakle, zašto je važno obrazovati djecu u oblasti vještačke inteligencije? Čitajte dalje da saznate!

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA MIJENJA SVIJET

Ulazimo u eru partnerstva s umjetnom inteligencijom – učimo razgovarati s njom, igrati se s njom i prilagođavati se ovoj novoj stvarnosti. Pokušaji da se ograniči njena upotreba, kao što je primjer među studentima, često je rezultat nesigurnosti i nerazumijevanja. Zanimljivo je da se slična situacija nekada dogodila i sa matematičkim kalkulatorima. Umjetna inteligencija će ostati s nama trajno, htjeli mi to ili ne. Zbog toga je tako važno svjesno educirati djecu i mlade, kako bi znali kako koristiti takve alate sigurno i etički. U narednim godinama, umjetna inteligencija će biti integrirana u većinu svakodnevnih aplikacija, što će nas natjerati da je koristimo na ovaj ili onaj način, čak i da toga nismo svjesni. Primjeri korištenja umjetne inteligencije već su prisutni u različitim područjima kao što su marketing, usluge, gastronomija, grafika, bankarstvo, IT, uključujući popularne programe poput Canva, ChatGPT alata ili Midjourney. Ovaj trend postaje sve češći, a AI postaje naš svakodnevni pomoćnik – uključujući planiranje učenja i brzo pronalaženje bitnih informacija.

UMJETNA INTELIGENCIJA TAKOĐER PREDSTAVLJA I PRIJETNJU

AI nije samo zabava i učenje; to je također moćan alat koji se može izazvati štetu. Na primjer, mogu postojati situacije u kojima se AI koristi za generiranje zlonamjernog koda. Buduće generacije su također u opasnosti – djeca sve više tretiraju AI kao prijatelja i okreću se umjetnoj inteligenciji za lične stvari. To može dovesti do ekstremnih situacija u kojima AI postaje glavni izvor emocionalne podrške, zamjenjujući ljudske odnose. Također postoji zabrinutost da tehnologija može razviti svoje vrijednosti na osnovu lažnih informacija, što dovodi do pristrasnosti i predrasuda. Ove prijetnje su posebno evidentne u kontekstu obrazovanja, gdje postojeće metode nastave možda nisu dovoljne da pripreme mlađe generacije za izazove budućnosti.

IZAZOV ZA OBRAZOVANJE

Iako je sve više obrazovnih programa i inicijativa koje pokušavaju da uvedu nove pristupe nastavi, i dalje je vidljiv nedostatak spremnosti među nastavnicima i školama da implementiraju nove tehnologije i razvijaju buduće vještine kod učenika. Ovo može dovesti do još veće podjele između onih koji sebi mogu priuštiti pristup najnovijim tehnologijama i onih koji ne mogu. Djeca trebaju razviti vještine kritičkog mišljenja, sposobnost postavljanja pitanja, rješavanja problema i rada u timu, kao i efikasne komunikacijske vještine. Razvoj umjetne inteligencije predstavlja ogromne mogućnosti, ali i značajne izazove, posebno u kontekstu obrazovanja. Odgovarajuća priprema nastavnika i učenika za korištenje AI neophodna je kako bi im se omogućilo da efikasno funkcionišu u svijetu koji se brzo mijenja. U suprotnom, djetetu će biti izazovnije pratiti stjecanje znanja i braniti se od potencijalnih digitalnih prijetnji.

UČIMO KAKO BEZBIJEDNO KORISTITI AI

Pozivamo vas da prijavite vaše dijete besplatne radionice programiranja "Programiraj sa divovima" - ovoga puta na temu: U (AI) zemlji budućnosti! Tokom nastave polaznike upoznajemo s temom umjetne inteligencije, pokazujemo im najpopularnije alate i objašnjavamo kako ih sigurno koristiti. Na besplatnim radionicama programiranja, djeca I tinejdžeri od 7 do 18 godina takođe imaju priliku da saznaju da li je programiranje strast koju vrijedi razvijati. Lekcije su podijeljene po starosnim kategorijama i programskim okruženjima. Podučavamo programiranje na različitim jezicima, uključujući: • Scratch • Python • C# Prijave su otvorene, a radionice će se održavati online 17. I 18 februara 2024. godine Pomozite svom djetetu da razumije umjetnu inteligenciju i pridruži se najboljoj školi programiranja za djecu i mlade u BiH!


Uvod u programiranje Python
Blog

Uvod u programiranje Python

Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika u svijetu. Uz pomoć Pythona kreiran je YouTube ali i mnoge aplikacije i projekti...

Saznajte više
Programiranje za djecu u Scratchu
Blog

Programiranje za djecu u Scratchu - da li se isplati?

Učenje programiranja za djecu odličan je način za razvoj njihovih analitičkih vještina i još mnogo toga. Ovaj aspekt je od velike...

Saznajte više