Da li djeca mogu naučiti programirati uz omiljene kompjuterske igrice - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Da li djeca mogu naučiti programirati uz omiljene kompjuterske igrice


7 minuta čitanja

Kompjuterske igrice su jedna od omiljenih zabava djece (i odraslih!), a često čak i velika strast. I iako je sama igra korisna aktivnost, jer razvija maštu, spretnost, logičko razmišljanje i vještine donošenja odluka, ovo vrijeme se može provesti na još produktivniji način! Zašto ne kombinirati igranje sa učenjem programiranja? Uostalom, to je jedna od najpoželjnijih digitalnih vještina. Pogledajte kako strast vašeg djeteta pretvoriti u dobar početak odraslog života!

Jesu li igre loše i da li samo gubimo vrijeme igrajući ih?

‌‌ U društvu postoji mnogo stereotipa o štetnosti kompjuterskih igrica ili, šire, o provođenju slobodnog vremena ispred kompjutera. Mnogi od njih su posljedica generacijskih razlika. Generacija sadašnjih roditelja savršeno pamti svoje djetinjstvo bez "kompjutera", provedenog uglavnom na otvorenom, u aktivnim igrama, za koje nisu bile potrebne interaktivne igračke i elektronički uređaji.
Svijet se promijenio, a za današnju djecu kompjuter, internet, pametni telefon i igrice su sastavni dio života, a ne nova tehnologija!
Vrijeme provedeno u "igranju" nije izgubljeno vrijeme i nema negativnih posljedica, sve dok se, naravno, koristi pametno.

Šta djeca mogu naučiti uz pomoć kompjuterskih igrica?

Kompjuterske igrice imaju veliki obrazovni potencijal. Razvijaju kreativnost, maštu i zahtijevaju kombiniranje logičkog i analitičkog mišljenja sa kreativnim razmišljanjem. Uče vas da donosite odluke, prihvatate neuspjehe i ispravljate vlastite greške. Igranje povećava digitalne kompetencije, potiče eksperimentiranje i istraživanje tehnološkog svijeta. Osim toga, pomaže da proširite svoj vokabular, također na stranim jezicima! Najčešće prednosti igara uključuju razvoj:

  • motoričke koordinacije (rukovanje mišem bez skidanja pogleda sa ekrana, što je korisno, na primjer, kada vozite automobil),
  • vještine planiranja, upravljanja i koordinacije (potrebne npr. u strateškim igrama, a svakako su korisne u odraslom životu),
  • posmatranje i razumijevanje vanjskog svijeta (npr. zakona fizike, koje u mnogim igrama morate dobro poznavati da biste izvršili određeni zadatak),
  • društvene vještine i timski rad (u svim igrama sa više igrača, svakako potrebne u profesionalnom radu ),
  • digitalne vještine (poznavanje rada na računaru, mogućnost pretraživanja i provjere informacija, brzo kucanje po tastaturi - danas je to standard na tržištu rada!),
  • sposobnost da se nosite s problemima, donosite odluke, prihvatate neuspjehe i ispravljate svoje greške,
  • vještine programiranja, shvaćene kao osmišljavanje rješenja problema uz korištenje IT metoda.

Zašto je kreiranje igrica dobra ideja za početak programiranja?

‌Ako djeca vole kompjuterske igrice, vrijedi osnažiti tu strast, a istovremeno nastojati da ova obrazovna i razvojna dimenzija igrica bude u potpunosti izražena.
Kako to biva, igrice su jedan od najboljih primjera kako početi učiti programiranje, posebno s djecom. Mnoštvo dostupnih programskih okruženja za kreiranje igrica kao i dijagrama i gotovih rješenja znači da čak i najmlađa djeca mogu brzo kreirati svoju prvu igricu koja će donijeti mnogo radosti i zadovoljstva, podstičući dalje učenje.

Zašto se Unity koristi u učenju programiranja?

Učenje programiranja na primjeru kompjuterskih igrica mladima je razumljivo i privlačno. Unity sučelje i funkcionalnost ove platforme su prijemčivi, ali gotovo i beskrajni. Programiranjem u Unity-ju djeca i tinejdžeri uče univerzalni i jedan od najpopularnijih jezika, koji bi u budućnosti mogao biti korišten za profesionalno dizajniranje ne samo igara, već i šire – programa i aplikacija – programski jezik C#. Poznavanje Unity otvara brojne puteve mladoj osobi ka daljoj karijeri ili da se bavi svojom strašću.

Velika doza znanja programiranja

Kompjuterske igre, njihovi mehanizmi, način rada i funkcionalnosti zasnovani su na osnovnim i složenijim programskim pitanjima (varijable, konstante, petlje, klase, objekti, uslovne instrukcije). Razumijevanjem i umijećem da ih koristi, mlada osoba gradi temelje za sposobnost profesionalnog programiranja... svega – ne samo igrica, već i programa, aplikacija i web stranica. Da biste kreirali svoje igrice, potrebna vam je i sposobnost rada sa skriptama, a to je opet poznavanje popularnih programskih i jezika za kodiranje. Od jednostavnih blok jezika kao što je Scratch do profesionalnih programskih jezika kao što su Python ili C# - mlada osoba u nekoj fazi ima priliku da se osjeća kao pravi programer, a u slobodno vrijeme vježba svoje vještine tokom samostalnih projekata .

Mogućnost rada na popularnim igricama kao što je Minecraft

‌Igrice su djeci dobro poznato okruženje, gdje imaju priliku da uđu u svijet vlastite mašte, baš kao u većini „analognih“ igrica ili gledajući crtane filmove.
‌Svi problemi objašnjeni na osnovu elemenata igrice automatski postaju jednostavniji i lako pamtljivi. Osim toga, nekie igrice - kao što je Minecraft - mogu se gotovo slobodno mijenjati. Mogućnost da obnove svoje omiljene igrice odlična je atrakcija i odlična zabava za djecu.

U kojoj dobi početi učiti kreiranje igrica u Unity-ju?

Coding Giants Bosne i Hercegovine organizuje kurseve kreiranja igrica u Unity-ju za djecu i tinejdžere od 13 do 19. Svi kursevi naše škole programiranja su dizajnirani za određenu starosnu grupu (maksimalna razlika u godinama između polaznika je dvije godine).

Ponuda Coding Giants škole programiranja

Jedinstvenost Škole programiranja Coding Giants leži u punoj posvećenosti kursevima. Svaki kurs koji nudimo predaju iskusni profesionalci u industriji sa visokokvalitetnim pedagoškim pristupom. Nakon završenog kursa, svaki polaznik dobija certifikat koji potvrđuje novostečene vještine.

Kako možete početi učiti kreiranje igrica?

‌Na internetu je dostupno dosta platformi koje djeca mogu koristiti za kreiranje vlastitih igrica. Jedan od njih je Roblox, gdje mladi mogu koristiti dostupne elemente ili kreirati vlastite skripte.
‌Iako internet nudi mnoštvo besplatnih kurseva, tutorijala i video tutorijala, samostalno učenje može biti teško, neučinkovito i, iznad svega, frustrirajuće.

Kursevi kreiranja igrica za djecu

‌‌Coding Giants Bosne i Hercegovine organizira brojne kurseve programiranja za djecu i tinejdžere, uključujući kreiranje vlastitih igrica. Kursevi se odvijaju online, a možete izabrati između semestralnih ili kratkih (sastoje se od nekoliko časova) kurseva. Svaki kurs, bez obzira na formu, izvodi se u vršnjačkoj grupi (maksimalno dvije godine razlike) i od strane iskusnog, kvalifikovanog edukatora – nastavnika programera.
‌Kursevi kreiranja igrica i programiranja za djecu dostupni su učenicima od 7 do 19 godina, te su dostupni osnovni i napredni nivo.
Trenutno dostupni kratki kursevi programiranja igrica za djecu u online školi programiranja Coding Giants Bosne i Hercegovine su:

  • Minecraft explorer / Istraživač u Minecraftu,
  • Mladi programer igrica u Robloxu
  • Programer igrica u Unity

FAQ:

Šta je zajedničko programiranju i igricama?

‌‌‌Programiranje za djecu je posebno atraktivno kada radite na kompjuterskim igricama. Na njihovom primjeru možete lako objasniti osnove programa, probleme koji se koriste, mehanizme i šeme kreiranja. To je učenje u kombinaciji sa odličnom zabavom!

‌Vrijedi li uložiti u kurseve programiranja igrica?

‌‌‌Naravno – to je dobar način da djetetova interesovanja ili strast pretvorite u vještine koje će mu pomoći da započne svoj odrasli život. Vještine programiranja i kompetencije koje dolaze s tim bit će korisne ne samo u budućem radu, već i u odraslom životu.

Kako izgleda kurs programiranja igrica u Coding Giants BiH?

‌‌‌Djeca od 7 godina mogu se upisati na kurseve programiranja igrica u online školi programiranja Coding Giants BiH. Kursevi se održavaju online, a možete izabrati semestralne kurseve (14 sedmica) ili kratke kurseve (5 sedmica). Nastavu izvodi kvalifikovano osoblje, a nastava se odvija u prijateljskoj atmosferi međusobnog razumijevanja, podrške i poštovanja.


Coding Giants BiH
Blog

Kako napraviti igricu ​​u Robloxu?

Kreiranje igrica u Robloxu je uzbudljivo, a istovremeno jednostavno za naučiti. Roblox omogućava korištenje rješenja koje su napravili...

Saznajte više
Vještine koje djeca stiču učeći programiranje!
Blog

Koje vještine djeca stiču učeći programiranje?

U zadnjih nekoliko godina učenje programiranja postalo je neizostavan dio obrazovanja mladih osoba. Iako ovaj fenomen može biti donekle...

Saznajte više