Kreiranje igrica u Unity - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Kreiranje igrica u Unity


7 minuta čitanja

Unity je popularna i izuzetno fleksibilna platforma za igrice, koja nudi toliko mnogo funkcija da s njom možete stvoriti gotovo svaki svijet koji zamislite. Upravo na ovoj platformi je kreiran Pokémon Go. Uz Coding Giants Bosne i Hercegovine, svaka mlada osoba može naučiti koristiti Unity – pored učenja programskog jezika C#, učimo stvarati jednostavne, a zatim i složene kompjuterske igrice. To je sjajna zabava koja proširuje vaše vidike i pruža vam kompetencije koje su izuzetno potrebne u digitalnoj stvarnosti!

Šta je Unity i kako se koristi?

‌Unity je platforma za kreiranje kompjuterskih igrica, koriste ga profesionalni programeri igrica ali i oni koji se kreiranje igrica bave iz hobija. Ova platforma je besplatna, izuzetno opsežna i opremljna ogromnom bibliotekom sa gotovim rješenjima. U Unity-u možete kreirati gotovo svaku igricu, animaciju ili vizualizaciju. Da biste svoju ideju pretvorili u stvarnost, potrebno je da koristite odgovarajuće modele ili skripte, koje možete napisati, između ostalog u C# programskom jeziku (profesionalni i vrlo univerzalni programski jezik).

Kako se prave kompjuterske igrice u Unity?

Samo okruženje Unity je prilično intuitivno i zabavno. Nakon što kreirate novi projekat, date mu ime i definišete njegovu perspektivu (2D, 3D), možete početi raditi na vlastitoj igrici. ‌Dizajn igrice sastoji se od mnogo elemenata, a oni su prevedeni u pojedinačne panele (npr. pozornica, igra, konzola, hijerarhija). Rad na igri uključuje pisanje vlastitih skripti, ali i korištenje resursa iz biblioteka. Unity vam omogućava da programirate cijelu igru ​​(svijet, heroji, priče, okršaji, gameplay, nivoi) i da je objavite.

Zašto da djeca uče kreirati igrice u Unity-u?

‌Razvoj igrica je odličan način da svoje slobodno vrijeme provedete produktivno pred kompjuterom! ‌Djeca vole kompjuterske igrice, to im je jedna od omiljenih zabava. Stoga je kreiranje igrica najbolji način za učenje programiranja. Igra postaje primjer na osnovu kojeg djeca imaju priliku razumjeti mehanizme i principe rada i osmišljavanja programa. Unity je prijedlog za djecu koja su već imala kontakt sa programiranjem ili za mlade koji svoju avanturu žele započeti kreiranjem igrica. ‌Znanje o Unity daje djeci i tinejdžerima priliku da kreiraju vlastite igre i vježbaju vještine koje će im omogućiti da svoju strast pretvore u posao programera u budućnosti. Čak i ako mlada osoba izabere drugačiji put karijere, poznavanje programiranja u C# i programskih okruženja omogućit će mu da se bavi hobijima, svjesno koristi nove tehnologije i osjeća se dobro u virtuelnom svijetu.

Zašto se Unity koristi u učenju programiranja?

Učenje programiranja na primjeru kompjuterskih igrica mladima je razumljivo i privlačno. Unity sučelje i funkcionalnost ove platforme su prijemčivi, ali gotovo i beskrajni. Programiranjem u Unity-ju djeca i tinejdžeri uče univerzalni i jedan od najpopularnijih jezika, koji bi u budućnosti mogao biti korišten za profesionalno dizajniranje ne samo igara, već i šire – programa i aplikacija – programski jezik C#. Poznavanje Unity otvara brojne puteve mladoj osobi ka daljoj karijeri ili da se bavi svojom strašću.

Kreiranje igrica u Unity sa Coding Giants?

Uz Coding Giants Bosne i Hercegovine, mladi imaju priliku učiti Unity kroz kratke ljetne kurseve koji traju 5 sedmica, a organizuju se u dva nivoua: osnovni i napredni. Svaki kurs se sastoji od određenog broja tematskih lekcija u kojima studenti uče određena pitanja i testiraju ih u praksi.

Kakav bi trebao biti program nastave programiranja za djecu?

Cilj učenja programiranja nije samo usađivanje kompjuterskih kodova kod djece, već i stimulacija njihovog razvoja u mnogim drugim područjima života. Kodiranje zahtijeva logično i kreativno razmišljanje, kao i upornost i strpljenje u pronalaženju novih rješenja. Ne morate brinuti o preopterećenosti tehničkim informacijama tokom učenja – potrebno je vrijeme da se sve razumije.

U kojoj dobi početi učiti kreiranje igrica u Unity-ju?

Coding Giants Bosne i Hercegovine organizuje kurseve kreiranja igrica u Unity-ju za djecu i tinejdžere od 13 do 19. Svi kursevi naše škole programiranja su dizajnirani za određenu starosnu grupu (maksimalna razlika u godinama između polaznika je dvije godine).

Ponuda Coding Giants škole programiranja

Jedinstvenost Škole programiranja Coding Giants leži u punoj posvećenosti kursevima. Svaki kurs koji nudimo predaju iskusni profesionalci u industriji sa visokokvalitetnim pedagoškim pristupom. Nakon završenog kursa, svaki polaznik dobija certifikat koji potvrđuje novostečene vještine.

Kako izgledaju kursevi kreiranja igrica u Unity-ju?

‌Svaki kurs online škole programiranja Coding Giants BiH – bilo da se radi o kratkim ljetnim ili redovnim semestralnim kursevima – ima unaprijed određen program. Svaka lekcija ima svrhu – upoznavanje sa temom, učenje i uvježbavanje znanja, testiranje vještina. Kursevi su zasnovani na projektima - studenti kreiraju vlastite igrice. U kreiranju vlastitih igrica koriste stečeno znanje, programirajući i naknadne elemente (npr. kretanje likova i borbeni sistemi, generisanje mapa, zamke, detekcijaesudara, brojači poena i slično). Časovi u online školi programiranja Coding Giants BiH su prilagođeni uzrastu učenika - mlađa djeca se jako zabavljaju, koriste likove poznatih junaka iz poznatih igrica, izmišljaju priče, biju bitke i preuzimaju izazove. Kod mladih ova komunikacija izgleda malo drugačije – više je „odrasla“, ali se istovremeno dotiče tema bliskih mladima, pruža zabavu, stvara prostor za slobodu, lakoću, otkrivanje virtuelnog svijeta.

Ko vodi kurseve kreiranja igrica u Unity-ju?

‌‌Sve kurseve programiranja, pa tako i kurseve kreiranja igrica u Unity-ju u online školi programiranja Coding Giants BiH, vode iskusni nastavnici programiranja, programeri po struci sa iskustvom u radu sa djecom i mladima i u podučavanju drugih. Oni su treneri i mentori koji razumeju potrebe djece i tinejdžera, znaju kako da razgovaraju sa njima i imaju izuzetnu moć da pobude strast i motivišu da djecu i mlade da nastave i istraju u učenju programiranja . Iako Coding Giants BiH organizuje isključivo online nastavu, nastavnici i učenici imaju kontakt jedni s drugima – razgovaraju i dijele/vide ekrane svojih kompjutera. Po potrebi nastavnik svakom učeniku pruža individualnu pomoć.

Da li se isplati upisati kurs kreiranja igrica u Unity-ju?

‌‌‌Definitivno vrijedi! Kursevi online škole programiranja Coding Giants BiH ne samo da otvaraju put mladima da svoju strast pretvore u plaćeni posao, već ih osposobljavaju za niz vještina i kompetencija koje će im biti korisne bez obzira na odabrani životni put. ‌Vještine kodiranja korisne su u raznim profesijama (i ne samo u IT sektoru!), a istovremeno omogućavaju da svjesno i produktivno koristite ono što nove tehnologije nude. Osim toga, programiranje ne razvija samo znanje i IT vještine, nego i čitav niz drugih vještina, kao što su: • sposobnost kombinovanja logičkog mišljenja sa kreativnim, • kreativnost, koristeći vlastitu maštu i ideje, • analiziranje problema i traženje rješenja, • učenje na svojim vlastitim greškama, • koncentracija, fokusiranost na posao, • hrabrost u razmišljanju i djelovanju, • odlučivanje.

FAQ:

‌Kako izgleda kreiranje igrica u Unity-u?

‌‌‌Kreiranje igrica na Unity platformi omogućava da potpuno slobodno implementirate svoje ideje. Kada dizajnirate igru ​​u 2D ili 3D, možete koristiti resurse iz otvorene biblioteke ili pisati vlastite skripte koristeći C# programski jezik.

‌Od koje godine djeca mogu početi kreirati u Unity-ju?

‌‌‌Kreiranje igrica u Unity-ju zahtijeva osnovno znanje programiranja i poznavanje programskog jezika. Učenici takođe moraju biti informatički pismeni i tečno čitati i pisati. Online škola programiranja Coding Giants BiH organizuje kurseve kreiranja igrica u Unity-ju za mlade od 13 do 19 godina.

‌Da li se isplati upisati moje dijete na kurs kreiranja igrica u Unity? ‌

‌‌‌Naravno! Ovo su korisna znanja i vještine koje će omogućiti da nastavite karijeru kreatora igrica ili programera. To je odlična ideja za produktivno korištenje slobodnog vrijemena i razvoj strasti prema programiranju!


Coding Giants BiH
Blog

Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre

Minecraft je jedna od omiljenih igrica – i to ne samo za djecu, već i za odrasle! Ona omogućuje igračima da oslobode iznimnu količinu...

Saznajte više
Python Developer - velike mogućnosti i velika zarada
Blog

Python Developer - velike mogućnosti i velika zarada

Popularnost Pythona prvenstveno je rezultat njegove jednostavne i intuitivne sintakse , koja značajno ubrzava proces implementacije bilo...

Saznajte više