Matematika i programiranje - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Matematika i programiranje


6 minuta čitanja

U prošlosti se informatika, a samim tim i oblast programiranja, tretirala samo kao dio matematike. Danas su to dvije odvojene oblasti koje, koliko imaju zajedničkih elemenata, toliko imaju i različitih. Da li je matematika neophodna ili važna u programiranju u velikoj mjeri zavisi od vrste posla ili projekta koji se programira. Moguće je programirati i bez znanja napredne matematike, ali razumijevanje matematike jednostavno olakšava posao programerima.

Da li je matematika potrebna u programiranju?

Ovo pitanje je svakako u stanju da izazove višesatne žestoke rasprave, u kojima će svaki argument naći svoje pristalice. S jedne strane, sama matematika je osnova programiranja, ili šire – informatike. S druge strane, znanje matematike na naprednom nivou ne koristi se striktno u programiranju.

Programer ne treba da izvodi složene proračune da bi napravio radni program. Umjesto toga, on mora biti u stanju pronaći, dizajnirati i implementirati rješenje zahvaljujući kojem će postići određeni cilj. I u ovom slučaju, osim poznavanja programskih jezika i programskih okruženja, važno je razmišljati izvan okvira, kombinirati kreativnost s logikom i predvidjeti efekte svojih postupaka.

Ipak, matematika nije samo algebra ili aritmetika! Ona je također logika, statistika, vjerovatnoća, kriptografija, algoritmika – sve ono što dobar programer mora naučiti na svom putu!

Trebate li znati matematiku da biste počeli učiti programiranje?

Nema potrebe! To se dobro vidi u slučaju podučavanja djece osnovama programiranja. Mladi mogu započeti ovu veliku avanturu sa 7 godina, a jedina potrebna matematička vještina je brojanje do 20.

Naravno, poznavaoci umjetnosti programiranja (bez obzira na godine) će naučiti i matematiku. Međutim, sve je u RAZUMIJEVANJU nekih apstraktnih principa i pravila, a ne u rješavanju teških matematičkih problema. Ključ nije toliko u poznavanju matematike koliko u razumijevanju nekih njenih elemenata.

Primjer? Funkcije, petlje ili algoritmi - koncepti koji su ključni sa stanovišta programera - lakše je razumjeti kada razumijete matematiku. Iako, naravno, nije neophodno - čak i značajne praznine u matematičkom znanju ne isključuju sposobnost razumijevanja složenih mehanizama kreiranja ili rada programa.

Programiranje i matematika - šta je zajedničko ovim oblastima?

‌Prije svega, kako savladati ova dva polja! I u matematici i u programiranju, teorija je važna, ali praksa je ono što vodi do savršenstva! Nemoguće je postati matematičar bez hiljada rješenih problema i mnogo sati razmišljanja gdje je greška koja rješenje čini netačnim. Slično, programer ponekad beskrajno dugo razmišlja o kodu, u kojem jedna mala greška onemogućava program da ispravno radi.

Matematika i programiranje - ključ uspjeha je razumijevan

Matematika i programiranje su nematerijalna, apstraktna polja. Zasnovani su na principima i pravilima koja je potrebno razumjeti. Baš kao što matematičar ima pristup tabelama složenih formula, programer radi sa određenim jezikom i obrascima.

Ako rješavate složeni matematički problem, prvo morate razmisliti koje formule koristiti, zašto i kako ih kombinirati da biste dobili ispravan rezultat. I u programiranju je isto - šeme su spremne, ali ih treba pravilno razviti, rasporediti po redu, ispravno sastaviti da bi rješenje funkcioniralo.

I na kraju – i učenje matematike i programiranje zahtijevaju slične kompetencije. To je, na primjer, sposobnost logičnog razmišljanja, sistematičnost, strpljenje, otpornosti na neuspjeh i učenje iz grešaka.

Koje oblasti matematike su prisutne u programiranju?

Naravno, matematika je prisutna u programiranju, a njeno znanje je korisno u nekim projektima. Primjer? U naprednom razvoju igara koriste se pitanja kao što su vektori i matrice, a u kinematici (dizajniranje kretanja, npr. likova) potrebno je algebarsko znanje. S druge strane, poznavanje statistike ili vjerovatnoće je važno prilikom analize podataka, iako to često nije tipičan zadatak za programera.

Poznavanje napredne algebre i aritmetike je također korisno pri kreiranju složenih programa, od pomoći je u operacijama na velikim bazama podataka i pri testiranju rješenja ili kreiranju novih algoritama. Sposobnost matematičke analize pomoći će u optimizaciji. Međutim, trenutno se u programiranju koriste razne aplikacije, softverska ili tehnološka rješenja koja pomažu i početnicima i iskusnim programerima.

Šta je potrebno kako bi se uspješno savladalo programiranje?

Osnova programiranja nije samo poznavanje programskih jezika, principa i mehanizama rada programa, razumijevanje matematičkih pitanja ili komplikovanih šema i algoritama. Naravno, programeru je neophodno znanje i iskustvo, ali mora voditi računa o razvoju i sticanju ostalih kompetencija.

Vještina rješavanja problema u radu programera

Morate se zapitati šta programer zapravo radi! Programer analizira problem (može biti stvarni problem jer nešto ne radi, ali može biti neki cilj koji treba postići) i onda razmišlja o njegovom rješenju. Šta učiniti da radi nešto kako treba? Koje komande i kojim redosljedom treba izdati da bi računar uradio ono što se očekuje da uradi?

Takva rješenja moraju biti razvijena, dizajnirana, a zatim testirana i, ako su uspješna, implementirana. To je sposobnost rješavanja problema korištenjem poznatih metoda i alata - (tj. znanja programera).

Kombinacija logičkog i kreativnog razmišljanja u radu programera

Programer mora razmišljati logično, uzročno-posledično, ali istovremeno kreativno, nekonvencionalno, apstraktno. Mora da ima puno mašte, jer se većina posla obavlja u njegovoj glavi. Mora biti sposoban donositi odluke i biti hrabar, a u isto vrijeme spreman na neuspjeh. Ne može ga obeshrabriti neuspjeh i treba učiti iz svojih grešaka i ne odustati u potrazi za ciljem. Programer mora biti fokusiran, budan i strpljiv.

Takve kompetencije se ne mogu dobro osposobiti za nekoliko mjeseci ili godina, čak ni na studijama programiranja. Osim toga, to su vještine koje su korisne bez obzira na životni put koji odaberete. Svakako ih vrijedi učiti i njegovati kod djeteta od malih nogu. Kako? Na primjer, tako što ćete upisati svoje dijete na kurseve programiranja u Coding Giants školu programiranja! Ovdje će naučiti sve što mu je potrebno kako bi bio uspješan programer jednog dana.

FAQ:

Da li je matematika potrebna u programiranju?

‌Matematika u programiranju je očigledno prisutna, ali ne morate je poznavati na naprednom nivou da biste postali dobar programer. Iako, naravno, razumijevanje matematike pomaže u učenju programiranja.

Programiranje i matematika - šta je zajedničko?

Programiranje, a u osnovi sva informatika, zasniva se na matematici! Oba ova polja zahtijevaju logičan pristup i želju za njihovim razumijevanjem – apstraktna su i nematerijalna. Osim toga, učenje oba polja zasniva se na redovnosti, strpljenju i sposobnosti učenja iz grešaka.

Matematika u programiranju - gdje je pronaći?

Matematika je prisutna prvenstveno u programiranju igara (vektori, matrice, algebra u kinematici). Algebarska i aritmetička pitanja, kao i matematička analiza, korisni su prilikom kreiranja novih algoritama ili optimizacije i rada na velikim količinama podataka.


Uvod u programiranje Python
Blog

Uvod u programiranje Python

Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika u svijetu. Uz pomoć Pythona kreiran je YouTube ali i mnoge aplikacije i projekti...

Saznajte više
Vještine koje djeca stiču učeći programiranje!
Blog

Koje vještine djeca stiču učeći programiranje?

U zadnjih nekoliko godina učenje programiranja postalo je neizostavan dio obrazovanja mladih osoba. Iako ovaj fenomen može biti donekle...

Saznajte više