Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre


6 minuta čitanja

Minecraft je jedna od omiljenih igrica – i to ne samo za djecu, već i za odrasle! Ona omogućuje igračima da oslobode iznimnu količinu kreativnosti i iskoriste svoju maštu do krajnjih granica. Isto tako, Minecraft je jedna od onih stvari koje pružaju gotovo neograničene, beskrajne mogućnosti istraživanja svijeta igrica i mijenjanja njegovih elemenata. Prema tome, i Coding Giants BiH organizuje kurs na kojem djeca mogu učiti programiranje putem ove iznimno privlačne platforme.

Zašto baš Minecraft?

‌Igranje Minecrafta nije samo zabavno, već pruža i izvrstan trening kreativnosti i vještinu rješavanja problema. S jedne strane, igrač gradi vlastiti svijet – može to učiniti na više načina, tako što ostvaruje svoje ideje i zamisli pomoću blokova. S druge strane, svi elementi izgrađenog svijeta moraju ispunjavati određene zadatke, zbog čega se trebaju graditi na promišljen i funkcionalan način. U svijetu koji je izgradio, igrač – Steve ili Alex – mora izvršavati određene zadatke, boriti se protiv nevolja i osigurati svoje životne potrebe – hranu, sklonište, alate, sigurnost. Ovdje igrač može usvojiti razne taktike, što će biti izravni rezultat njegove domišljatosti i vještine razmišljanja izvan okvira. Osim toga, tokom igre, igrač postavlja ciljeve i nastoji ih postići kako bi otključao nove kutke fantastičnog svijeta. Budući da je svijet Minecrafta tako prostran i složen, a igrač aktivno sudjeluje u njegovom stvaranju, igra služi kao izvrsno obrazovno pomagalo najmlađim polaznicima za učenje programiranja. Samim korištenjem najjednostavnijeg vizualnog jezika – Scratch – učenici mogu razumjeti mehanizme igre kako bi programirali vlastite elemente i koristili ih tokom igre.

Učenje osnova izrade igrica i Minecrafta

Na osnovnom (početnom) kursu Osnove izrade igrica kojeg Coding Giants BiH organizuje za djecu od 7 do 9 godina, koriste se elementi iz svijeta Minecrafta. Najmlađi uče programirati pomoću jezika Scratch. To je vizualni jezik u kojem elementi koda imaju oblik interaktivnih zagonetki. Kad ih pravilno kombiniraju, pomoću njih igrači stvaraju interaktivnu igru ​​ili aplikaciju. Nakon što savladaju ove vještine, vrijeme je za platformu MakeCode koja omogućuje stvaranje trodimenzionalnih elemenata. Tokom ovih predavanja, djeca će po prvi put ući u svijet Minecrafta kako bi programirala svijet prema idejama koje potičemo u online školi programiranja Coding Giants BiH. Ako ste imali zadovoljstvo da zaigrate Minecraft, sigurno ćete se sjećati prve zadaće – da preživite noć! Iako zvuči trivijalno, to je izuzetno težak zadatak. Najčešće igrači mogu izgraditi samo skromnu drvenu kolibu koja će ih zaštititi od napada rulje. Vaše će dijete u ovoj fazi izgraditi protunuklearno sklonište! Naučit će osnove projektiranja i izgradnje zgrada i ostalih odbrambenih elemenata. Zauzvrat će se u svom jedinstvenom svijetu baviti sportom, izazovima parkoura putem kojeg će naučiti nešto o prometnom projektiranju i savladavanju prepreka koristeći rješenja koja sam/a napravi.

Napredni Minecraft, tj. skripte koje mijenjaju svijet igre

‌Nakon što završite svoj prvi i osnovni kurs – Osnove izrade igrica – vrijeme je da napravite neke napredne konstrukcije u Minecraftu! Dijete će imati jedinstvenu priliku pogledati svoju omiljenu igru ​​očima profesionalnog programera. Naučit će nove programske jezike, osnove animacije i stvaranje skripti koje mijenjaju svijet i njegove različite elemente. Svako predavanja bavi se određenim problemom iz svijeta Minecrafta u obliku izazova – djeca, primjerice, moraju preživjeti invaziju zombija, riješiti problem suhih oceana ili preživjeti pravu apokalipsu! Tokom nastave, djeca uče kako stvarati modove igrica, dizajnirati mehanizme i animacije. Putem Minecrafta, nastavnik djeci objašnjava složene probleme kao što su izračunavanje koordinata ili pitanja koja se odnose na geometriju svemira. Pored elemenata programiranja, bit će tu i kreativnih stvari poput izrade vlastitog zapleta i radnje. Zbog svega toga djeca će se osjećati poput holivudskih redatelja – smišljat će, dizajnirati i stvarati svoj svijet, svoje likove i programirati njihove avanture.

Što djeca uče kada programiraju u Minecraftu?

Osnove programiranja, mehanizmi i principi rada igrica, programa i aplikacija, složena tehnička pitanja i programski jezici – sve su to znanja koja djeca zauvijek stiču tokom nastave u Coding Giants BiH. To su teorijske i praktične osnove koje će im omogućiti daljnju avanturu s programiranjem, tako što će stvarati složenije scenarije i konfiguracije koda koje se jednog dana mogu pretvoriti u profesionalne, radne programe ili aplikacije. Stiču i osnovno znanje u području grafičkog dizajna ili izrade animacija. Tko zna – možda će, mimo programiranja, upravo dizajniranje probuditi u djetetu istinsku strast? Drugo važno pitanje odnosi se na sticanje tzv. soft skills vještina koje dijete stiče ili razvija dok se igra i uči programirati sa Coding Giants BiH. One uključuju:

 • kreativno razmišljanje,
 • logičko, analitičko i uzročno-posljedično razmišljanje,
 • prostornu maštu,
 • rješavanje problema,
 • strpljenje i ustrajnost,
 • postavljanje vlastitih ciljeva i njihovo ostvarenje,
 • suočavanje s povremenim porazima,
 • ispravljanje pogrešaka,
 • motoričku koordinaciju,
 • finu motoriku,
 • sustavni rad.

Učenje u online školi programiranja Coding Giants BiH ne garantuje samo kvalitetnu dozu znanja koje je provjereno u praksi, već i gore navedene vještine zahvaljujući kojima će dijete preko noći postati bolja, samopouzdanija i samosvjesnija osoba.

Kakve veze Minecraft ima s budućom karijerom?

Sposobnost programiranja jest i bit će izuzetno tražena vještina na tržištu rada u budućnosti. I to ne samo kad se zaposlite kao programer ili, šire gledano, u IT sektoru. Budući da je programiranje digitalna vještina za definiranje problema te osmišljavanje, primjenu i testiranje rješenja tih problema, ono će biti korisno u svim područjima – primjerice, u marketingu, analitici i financijama. Osnove programiranja omogućit će djeci da lakše pronađu svoje mjesto u modernom digitalnom dobu. Ne kaže se uzalud da je danas to vještina koja je jednako važna kao čitanje ili brojanje!

PITANJA:

Kako da moje dijete počne učiti o programiranju?
Najbolje bi bilo da djeca počnu učiti programiranje u online školi programiranja Coding Giants BiH. To je izvrstan način da na ugodan i zanimljiv način djetetu vizualno i jasno objasnimo principe i mehanizme rada programa, kao i načine i jezike programiranja.
Kako izgleda programiranje pomoću Minecrafta?
Djeca istražuju i mijenjaju svijet igre, stvaraju, testiraju i koriste nove elemente, programiraju igre, uređuju radnju. U početku koriste jednostavne jezike Scratch, a zatim naprednije, poput Pythona.
Zašto baš Minecraft za učenje programiranja?
Minecraft je istovremeno obiman i jednostavan za izgradnju, ali i složen jer predstavlja višeslojni svijet koji se može mijenjati gotovo bez ograničenja. Bogatstvo mogućnosti dizajna i zanimljivi izazovi omogućuju nam da objasnimo složenost mehanizama programiranja pomoću jednostavnih primjera.


[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE
Blog

[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Oove tehnologije i umjetna inteligencija postali su suštinski dio našeg svakodnevnog života. Štaviše, oni imaju sve veći utjecaj na...

Saznajte više
Programiranje za djecu u Scratchu
Blog

Programiranje za djecu u Scratchu - da li se isplati?

Učenje programiranja za djecu odličan je način za razvoj njihovih analitičkih vještina i još mnogo toga. Ovaj aspekt je od velike...

Saznajte više