Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre


6 minuta čitanja

Minecraft je jedna od omiljenih igrica – i to ne samo za djecu, već i za odrasle! Ona omogućuje igračima da oslobode iznimnu količinu kreativnosti i iskoriste svoju maštu do krajnjih granica. Isto tako, Minecraft je jedna od onih stvari koje pružaju gotovo neograničene, beskrajne mogućnosti istraživanja svijeta igrica i mijenjanja njegovih elemenata. Prema tome, i Coding Giants BiH organizuje kurs na kojem djeca mogu učiti programiranje putem ove iznimno privlačne platforme.

Zašto baš Minecraft?

‌Igranje Minecrafta nije samo zabavno, već pruža i izvrstan trening kreativnosti i vještinu rješavanja problema. S jedne strane, igrač gradi vlastiti svijet – može to učiniti na više načina, tako što ostvaruje svoje ideje i zamisli pomoću blokova. S druge strane, svi elementi izgrađenog svijeta moraju ispunjavati određene zadatke, zbog čega se trebaju graditi na promišljen i funkcionalan način. U svijetu koji je izgradio, igrač – Steve ili Alex – mora izvršavati određene zadatke, boriti se protiv nevolja i osigurati svoje životne potrebe – hranu, sklonište, alate, sigurnost. Ovdje igrač može usvojiti razne taktike, što će biti izravni rezultat njegove domišljatosti i vještine razmišljanja izvan okvira. Osim toga, tokom igre, igrač postavlja ciljeve i nastoji ih postići kako bi otključao nove kutke fantastičnog svijeta. Budući da je svijet Minecrafta tako prostran i složen, a igrač aktivno sudjeluje u njegovom stvaranju, igra služi kao izvrsno obrazovno pomagalo najmlađim polaznicima za učenje programiranja. Samim korištenjem najjednostavnijeg vizualnog jezika – Scratch – učenici mogu razumjeti mehanizme igre kako bi programirali vlastite elemente i koristili ih tokom igre.

Učenje osnova izrade igrica i Minecrafta

Na osnovnom (početnom) kursu Osnove izrade igrica kojeg Coding Giants BiH organizuje za djecu od 7 do 9 godina, koriste se elementi iz svijeta Minecrafta. Najmlađi uče programirati pomoću jezika Scratch. To je vizualni jezik u kojem elementi koda imaju oblik interaktivnih zagonetki. Kad ih pravilno kombiniraju, pomoću njih igrači stvaraju interaktivnu igru ​​ili aplikaciju. Nakon što savladaju ove vještine, vrijeme je za platformu MakeCode koja omogućuje stvaranje trodimenzionalnih elemenata. Tokom ovih predavanja, djeca će po prvi put ući u svijet Minecrafta kako bi programirala svijet prema idejama koje potičemo u online školi programiranja Coding Giants BiH. Ako ste imali zadovoljstvo da zaigrate Minecraft, sigurno ćete se sjećati prve zadaće – da preživite noć! Iako zvuči trivijalno, to je izuzetno težak zadatak. Najčešće igrači mogu izgraditi samo skromnu drvenu kolibu koja će ih zaštititi od napada rulje. Vaše će dijete u ovoj fazi izgraditi protunuklearno sklonište! Naučit će osnove projektiranja i izgradnje zgrada i ostalih odbrambenih elemenata. Zauzvrat će se u svom jedinstvenom svijetu baviti sportom, izazovima parkoura putem kojeg će naučiti nešto o prometnom projektiranju i savladavanju prepreka koristeći rješenja koja sam/a napravi.

Napredni Minecraft, tj. skripte koje mijenjaju svijet igre

‌Nakon što završite svoj prvi i osnovni kurs – Osnove izrade igrica – vrijeme je da napravite neke napredne konstrukcije u Minecraftu! Dijete će imati jedinstvenu priliku pogledati svoju omiljenu igru ​​očima profesionalnog programera. Naučit će nove programske jezike, osnove animacije i stvaranje skripti koje mijenjaju svijet i njegove različite elemente. Svako predavanja bavi se određenim problemom iz svijeta Minecrafta u obliku izazova – djeca, primjerice, moraju preživjeti invaziju zombija, riješiti problem suhih oceana ili preživjeti pravu apokalipsu! Tokom nastave, djeca uče kako stvarati modove igrica, dizajnirati mehanizme i animacije. Putem Minecrafta, nastavnik djeci objašnjava složene probleme kao što su izračunavanje koordinata ili pitanja koja se odnose na geometriju svemira. Pored elemenata programiranja, bit će tu i kreativnih stvari poput izrade vlastitog zapleta i radnje. Zbog svega toga djeca će se osjećati poput holivudskih redatelja – smišljat će, dizajnirati i stvarati svoj svijet, svoje likove i programirati njihove avanture.

Što djeca uče kada programiraju u Minecraftu?

Osnove programiranja, mehanizmi i principi rada igrica, programa i aplikacija, složena tehnička pitanja i programski jezici – sve su to znanja koja djeca zauvijek stiču tokom nastave u Coding Giants BiH. To su teorijske i praktične osnove koje će im omogućiti daljnju avanturu s programiranjem, tako što će stvarati složenije scenarije i konfiguracije koda koje se jednog dana mogu pretvoriti u profesionalne, radne programe ili aplikacije. Stiču i osnovno znanje u području grafičkog dizajna ili izrade animacija. Tko zna – možda će, mimo programiranja, upravo dizajniranje probuditi u djetetu istinsku strast? Drugo važno pitanje odnosi se na sticanje tzv. soft skills vještina koje dijete stiče ili razvija dok se igra i uči programirati sa Coding Giants BiH. One uključuju:

  • kreativno razmišljanje,
  • logičko, analitičko i uzročno-posljedično razmišljanje,
  • prostornu maštu,
  • rješavanje problema,
  • strpljenje i ustrajnost,
  • postavljanje vlastitih ciljeva i njihovo ostvarenje,
  • suočavanje s povremenim porazima,
  • ispravljanje pogrešaka,
  • motoričku koordinaciju,
  • finu motoriku,
  • sustavni rad.

Učenje u online školi programiranja Coding Giants BiH ne garantuje samo kvalitetnu dozu znanja koje je provjereno u praksi, već i gore navedene vještine zahvaljujući kojima će dijete preko noći postati bolja, samopouzdanija i samosvjesnija osoba.

Kakve veze Minecraft ima s budućom karijerom?

Sposobnost programiranja jest i bit će izuzetno tražena vještina na tržištu rada u budućnosti. I to ne samo kad se zaposlite kao programer ili, šire gledano, u IT sektoru. Budući da je programiranje digitalna vještina za definiranje problema te osmišljavanje, primjenu i testiranje rješenja tih problema, ono će biti korisno u svim područjima – primjerice, u marketingu, analitici i financijama. Osnove programiranja omogućit će djeci da lakše pronađu svoje mjesto u modernom digitalnom dobu. Ne kaže se uzalud da je danas to vještina koja je jednako važna kao čitanje ili brojanje!

PITANJA:

Kako da moje dijete počne učiti o programiranju?
Najbolje bi bilo da djeca počnu učiti programiranje u online školi programiranja Coding Giants BiH. To je izvrstan način da na ugodan i zanimljiv način djetetu vizualno i jasno objasnimo principe i mehanizme rada programa, kao i načine i jezike programiranja.
Kako izgleda programiranje pomoću Minecrafta?
Djeca istražuju i mijenjaju svijet igre, stvaraju, testiraju i koriste nove elemente, programiraju igre, uređuju radnju. U početku koriste jednostavne jezike Scratch, a zatim naprednije, poput Pythona.
Zašto baš Minecraft za učenje programiranja?
Minecraft je istovremeno obiman i jednostavan za izgradnju, ali i složen jer predstavlja višeslojni svijet koji se može mijenjati gotovo bez ograničenja. Bogatstvo mogućnosti dizajna i zanimljivi izazovi omogućuju nam da objasnimo složenost mehanizama programiranja pomoću jednostavnih primjera.


Programiranje za djecu
Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno posljednjih godina. Važno je napomenuti da poenta nije da svako dijete postane programer....

Saznajte više
Coding Giants BiH
Blog

Ratovi zvijezda u Minecraftu - upoznajte najpopularnije modove

Postoje mnogi modovi koji mijenjaju svijet Minecrafta. Neki se uglavnom odnose na promjenu tehničkih i grafičkih aspekata. Drugi mogu...

Saznajte više