Uvod u programiranje Python - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

Uvod u programiranje Python


2 minuta čitanja

Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika u svijetu. Uz pomoć Pythona kreiran je YouTube ali i mnoge aplikacije i projekti Google-a, NASA-e i IBM-a. Python duguje svoju popularnost svojoj jednostavnosti i univerzalnosti – može se koristiti za kreiranje različitih tipova softvera. A istovremeno je jednostavan za učenje i intuitivan - i za najmlađe programere početnike!

Python bez tajni – šta je, za koga je i kako izgleda?

Za učenje programiranja u Pythonu nije potrebno provoditi sate i sate učeći tešku i komplikovanu sintaksu. Sintaksa Pythona je jasna jer je zasnovana na "ljudskom" jeziku. Komande su napisane na engleskom jeziku, zahvaljujući čemu je kod čitljiv, razumljiv, koncizan i jasan. Osim toga, Python je projekat otvorenog koda, tako da se stalno poboljšava. Zahvaljujući dostupnosti opsežnih biblioteka, programiranje u Pythonu je brzo i jednostavno, a samim tim produktivno i efikasno.

Python – univerzalni programski jezik

Šta još? Radi na većini operativnih sistema (Windows, Linux, MacOS), a može se koristiti za sveobuhvatno programiranje - npr kompjuterske igre, skripte, web stranice, sučelja aplikacija. Python se široko koristi u analizi podataka, mašinskom učenju i konfiguraciji servera.

Python je programski jezik za svakoga

Sve ove prednosti Pythona čine da ga koriste u ogromnom obimu - kako tehnološki giganti, tako i srednja i mala preduzeća, kao i mala, lokalna preduzeća. Python programeri mogu birati poslove, a potražnja za ovom vještinom će samo rasti.

Programiranje u Pythonu je isplativa aktivnost, ali i jako zabavna i vrlo korisna!

Programiranje u Pythonu - za djecu sa osnovnim znanjem programiranja

Preporuka je da djeca koja žele učiti programirati u Pythonu već imaju osnovno znanje programiranja – poznaju ključne principe programiranja, mehanizme programa ili igara, šeme za njihovo kreiranje, vizualne jezike (npr. Scratch) i programska okruženja (npr. MakeCode).

Svoju avanturu sa Pythonom možete početi čak i sa 10 godina!

Učenje Pythona je odlična zabava za djecu!

Uz pomoć Pythona, vrlo jednostavno se mogu programirati igrice ​​ili programi ili njihovi elementi. Zahvaljujući činjenici da je ovaj jezik tako jednostavan, transparentan i koncizan, efekti prvih projekata se vrlo brzo mogu uočiti te se djeca i tinejdžeri vrlo brzo osjećaju kao pravi profesionalni programeri.

Programiranje u Pythonu nije teško za djecu, ne izaziva frustraciju ili obeshrabrenje, što bi mogao biti razlog za odustajanje od programske avanture. Mogućnost realizacije vlastitih ideja i kreativnih, individualnih projekata daje djeci krila, motiviše ih na samousavršavanje, obuku i redovno produbljivanje znanja.

Python je jezik savršen za zabavu sa modifikacijom svijeta igre, stvaranjem novih elemenata, koji se zatim mogu koristiti tokom uzbudljivih igara. I nijedno dijete neće odbiti takvu ponudu!


Coding Giants BiH
Blog

Ratovi zvijezda u Minecraftu - upoznajte najpopularnije modove

Postoje mnogi modovi koji mijenjaju svijet Minecrafta. Neki se uglavnom odnose na promjenu tehničkih i grafičkih aspekata. Drugi mogu...

Saznajte više
online skola programiranja coding giants bosne i hercegovine
Blog

Kako sigurno koristiti internet?

Na Dan sigurnijeg interneta donosimo nekoliko savjeta za roditelje kako da osiguraju da djeca koriste internet sigurno. Roditelji ne...

Saznajte više