Uvod u programiranje Python - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

Uvod u programiranje Python


2 minuta čitanja

Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika u svijetu. Uz pomoć Pythona kreiran je YouTube ali i mnoge aplikacije i projekti Google-a, NASA-e i IBM-a. Python duguje svoju popularnost svojoj jednostavnosti i univerzalnosti – može se koristiti za kreiranje različitih tipova softvera. A istovremeno je jednostavan za učenje i intuitivan - i za najmlađe programere početnike!

Python bez tajni – šta je, za koga je i kako izgleda?

Za učenje programiranja u Pythonu nije potrebno provoditi sate i sate učeći tešku i komplikovanu sintaksu. Sintaksa Pythona je jasna jer je zasnovana na "ljudskom" jeziku. Komande su napisane na engleskom jeziku, zahvaljujući čemu je kod čitljiv, razumljiv, koncizan i jasan. Osim toga, Python je projekat otvorenog koda, tako da se stalno poboljšava. Zahvaljujući dostupnosti opsežnih biblioteka, programiranje u Pythonu je brzo i jednostavno, a samim tim produktivno i efikasno.

Python – univerzalni programski jezik

Šta još? Radi na većini operativnih sistema (Windows, Linux, MacOS), a može se koristiti za sveobuhvatno programiranje - npr kompjuterske igre, skripte, web stranice, sučelja aplikacija. Python se široko koristi u analizi podataka, mašinskom učenju i konfiguraciji servera.

Python je programski jezik za svakoga

Sve ove prednosti Pythona čine da ga koriste u ogromnom obimu - kako tehnološki giganti, tako i srednja i mala preduzeća, kao i mala, lokalna preduzeća. Python programeri mogu birati poslove, a potražnja za ovom vještinom će samo rasti.

Programiranje u Pythonu je isplativa aktivnost, ali i jako zabavna i vrlo korisna!

Programiranje u Pythonu - za djecu sa osnovnim znanjem programiranja

Preporuka je da djeca koja žele učiti programirati u Pythonu već imaju osnovno znanje programiranja – poznaju ključne principe programiranja, mehanizme programa ili igara, šeme za njihovo kreiranje, vizualne jezike (npr. Scratch) i programska okruženja (npr. MakeCode).

Svoju avanturu sa Pythonom možete početi čak i sa 10 godina!

Učenje Pythona je odlična zabava za djecu!

Uz pomoć Pythona, vrlo jednostavno se mogu programirati igrice ​​ili programi ili njihovi elementi. Zahvaljujući činjenici da je ovaj jezik tako jednostavan, transparentan i koncizan, efekti prvih projekata se vrlo brzo mogu uočiti te se djeca i tinejdžeri vrlo brzo osjećaju kao pravi profesionalni programeri.

Programiranje u Pythonu nije teško za djecu, ne izaziva frustraciju ili obeshrabrenje, što bi mogao biti razlog za odustajanje od programske avanture. Mogućnost realizacije vlastitih ideja i kreativnih, individualnih projekata daje djeci krila, motiviše ih na samousavršavanje, obuku i redovno produbljivanje znanja.

Python je jezik savršen za zabavu sa modifikacijom svijeta igre, stvaranjem novih elemenata, koji se zatim mogu koristiti tokom uzbudljivih igara. I nijedno dijete neće odbiti takvu ponudu!


Programiranje za djecu
Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno posljednjih godina. Važno je napomenuti da poenta nije da svako dijete postane programer....

Saznajte više
Programiranje za djecu u Scratchu
Blog

Razvoj kreativnog razmišljanja i mašte kroz zabavu

Postoji mnogo različitih načina za poticanje razvoja kreativnosti kod djece. To mogu biti sve vrste umjetničkih aktivnosti, likovne,...

Saznajte više