Kursevi - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Obvezno poznavanje rada s mišem, pisanje, čitanje i brojanje do 20.

Prvi semestar je pripremljen za upoznavanje svijeta programiranja i njegovih osnovnih pojmova. Učenici mogu demonstrirati svoje vještine u Scratch okruženju i Minecraft Education Edition. Zahvaljujući zakoračivanju u svjetove igara kao što su Minecraft, Fortnite, Angry Birds, prenosimo fascinantne teme iz svijeta programiranja na neobičan način.

  • 14 susreta (Jednom sedmično)

  • 2 x 45 min (Svaki susret)

  • Maksimalni broj studenata (6)


pet rata po 85,00 BAM


Imate li pitanja?

Uvod

Osnove programiranja igrica izvode se pomoću jezika Scratch. To je obrazovni jezik koji je napravljen kao alat za podučavanje djece osnovama programiranja. Omogućuje vam da jednostavno izradite interaktivne priče, animacije ili igre. Programiranje se izvodi na vizualni način - jezični se elementi oblikuju kao slagalice koje, ako se pravilno poredaju, tvore funkcionalni program ili igru. Dio nastave namijenjen je za programiranje trodimenzionalnih aplikacija na platformi KODU te programiranje pomoću posebnih elektroničkih komponenti - Makey Makey. Nakon završetka kursa, svaki učesnik dobije potvrdu o završenom kursu. OBVEZNO JE DA UČENIK ZNA PISATI, ČITATI I BROJATI DO 20. Naši online kursevi nisu internetski seminari niti kratki kursevi na Youtubeu! Tokom naših predavanja putem Interneta, svaki učenik će moći vidjeti zaslon nastavnika, čuti o čemu nastavnik govori, a nastavnik će imati uvid u ono što učenik radi i o čemu govori (vidjet će zaslon svakog učenika). Svaki učenik će moći usmeno postaviti pitanje, a nastavnik će odgovoriti na svako pitanje i tačno ukazati na konkretnu pogrešku i način na koji se ona može ispraviti.

Plan kursa

Minecraft u Scratchu? Bez problema! Pridruži se misiji gdje ćeš sjediti na čelu vlastitog zanatskog stola. Premještaj blokove, stvaraj i igraj se. Minecraft iskustvo zajamčeno!
Angry Birds možeš pronaći ne samo na tabletu ili u kino sali. Ako dobro potražiš, naći ćeš ih i na našim kursevima. Pridruži se timu Angry Birds i već danas lovi nestašne svinje koje žele preuzeti svijet.
Misija još nije gotova. Moramo se ponovno boriti sa svinjama - ali ovaj put ih je mnogo više nego prošli put.
Programeri igrica vrlo dobro znaju da je znanje o kreiranju grafike ključno u dizajniranju vlastitih igrica. Tako ćemo zajedno pozvati "Marker" da nam slika sve što poželimo. Tokom predavanja ćeš naučiti osnovne naredbe za jednostavno uređivanje grafike i stvaranje vlastitih slika.
Zdravo! Zdravo! Da li ovdje imamo ljubitelje matematike? Ako je tako, pustimo vjetar u jedra i krenimo. Danas ćemo ti pokazati da matematika ne mora biti dosadna i da se u programiranju može koristiti na mnogo načina. Tokom predavanja stvorit će se obrazovna matematička animacija za rješavanje jednostavnih matematičkih zadataka. Prikazat će se aritmetičke aktivnosti - množenje i sabiranje.
Još jedna sezona u Fortnite-u i ne znaš kako se pripremiti? Skoči iza kormila i izradi vježbu s alatom za sakupljanje. Lutaj po ploči i pogađaj kritične tačke. Zahvaljujući našem kursu, nijedan Battle Royal neće više biti strašan. Tokom predavanja ćeš naučiti o mehanici izvlačenja i mogućnostima njezine primjene u stvaranju igrica. Također ćemo razgovarati o osnovnim informacijama koje se odnose na petlju.
Sigurnost na cestama je presudna. Moramo pomoći našem junaku da prijeđe na drugu stranu ulice, ali nažalost automobili voze kao ludi. Pogledaj lijevo, pa desno i potrči. Tokom predavanja ćeš stvoriti igricu koja se sastoji od prelaska lika kroz prometnu ulicu, izbjegavajući da ga automobil udari. Tokom stvaranja igre prikazat će se prijenos poruka i odbrojavanje vremena pomoću štoperice.
Ostatak našeg putovanja. Skoro smo uspjeli, ali automobila je sve više i više. Možeš li uspjeti preći ulicu? Cilj predavanja je dovršiti prethodnu igru i sumirati stečeno znanje samostalnim dovršavanjem projekta koji je postavljen od strane nastavnika.
Jesu li ti poznata imena poput Endermana, Creepera ili Ghasta? Tokom ove lekcije prijeći ćemo u potpuno novu dimenziju. Zahvaljujući MakeCode platformi moći ćeš prodrijeti u svijet Minecrafta i programirati ga prema vlastitoj zamisli. Ne smijemo oklijevati - portal za Minecraft uskoro se zatvara. Tokom kursa naučit ćeš osnove Minecraft programiranja koristeći MakeCode platforme.
Preživljavanje prve noći jedan je od najvažnijih trenutaka u Minecraftu. Za izgradnju drvene kolibe obično imamo samo osnovne sirovine. Ali što kažeš na anatomsku kolibu napravljenu od stijena? Prvog dana! Naučit ćemo osnove gradnje i dizajna zgrada, dodajući vrata i razne elemente za odbranu.
Parkour je jedna od najzabavnijih osobina Minecrafta, odmah nakon Bed Warsa. Jeste li spremni za skakanje sa platformi, izbjegavanje zamki i skokove u vis? Ako da, obuj udobne cipele i skoči na stazu. Strah od visine? Onda ne gledaj dolje. Slijedeći dio Minecraft konstrukcije. Predavanja su u potpunosti posvećena napredovanju na stazi.
Slijedeći dio Parkour avanture. Prvo, trčanje na 100 metara, zatim skok s ruba i trik s visokom žicom. Možeš li to učiniti? Predavanja su nastavak na prethodna predavanja.
Vrijeme je za procjenu naše avanture. Uzmi miš i tastaturu i pokaži se. Ponavljanje se zasniva na znanju učenika. Učenici će zadane zadatke morati samostalno završiti.
Vrijeme je za prelazak u novu dimenziju. Ništa više neće biti isto. Steve je pomoću Scratcha otvorio portal na potpuno novom mjestu - Kodu Game Lab, gdje možeš kreirati 3D igre. Pridruži nam se u novu avanturu tokom drugog semestra. Predstaviće ti se Kodu Game Lab platforma, koja se koristi u drugom polugodištu, a ti ćeš napisati prvu trodimenzionalnu igru - "pumpkin apples“. Učenici će naučiti metode programiranja pokreta, kao i kako odgovoriti na događaje u igri.