Časovi programiranja za djecu - kada početi? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

Časovi programiranja za djecu - kada početi?


7 minuta čitanja

Kako pomoći svom djetetu da riješi komplikovane probleme, a istovremeno ga naučiti strpljenju i logičkom razmišljanju? Prijavite ih na časove programiranja za djecu - jer stjecanje IT vještina usmjerenih na budućnost, ide ruku pod ruku sa učenjem vještina usmjerenih ka postizanju ciljeva i samopouzdanju.

Praktično učenje programiranja za djecu - zašto se isplati?

Koncept programiranja ide daleko dalje od sposobnosti kodiranja i razvoja komandi za uređaje ili aplikacije. Programiranje je IT pristup rješavanju često vrlo složenih problema. Zahtijeva kombinaciju analitičkih, logičkih i kreativnih vještina razmišljanja. Zasniva se na strpljenju, posvećenosti i otporu na neuspjeh.

Ove kompetencije treba učiti dijete od najranije dobi.

Učenje programiranja - odakle početi?

Već od najranije dobi vrijedi potaknuti dijete da otkrije i istražuje fascinantan svijet programiranja. Ova znanja i vještine će djeci biti od koristi ne samo ako se budu željeli profesionalno baviti programiranjem u budućnosti.

Časovi programiranja za predškolce - učenje logičkog mišljenja

Nekim roditeljima kombinacija riječi "programiranje" i "predškolci" može izgledati apsurdno. Na kraju krajeva, mlada osoba treba da provodi vrijeme u pokretu i zabavi, a ne da ide na časove kompjutera. Međutim, časovi programiranja za predškolsku djecu ne zahtijevaju korištenje kompjutera ili bilo koje druge IT opreme.

U tako ranoj fazi razvoja djece, uglavnom se radi o razvijanju odgovarajućih predispozicija i vještina koje bi kasnije mogle biti korisne u informatičkom polju i mnogim drugim područjima života svakog djeteta.

Vrijedi se udubiti u mehanizam uzroka i posljedice, koji će se u kasnijoj dobi moći koristiti, na primjer, za kreiranje mobilnih aplikacija. Razvijajući sposobnost logičkog, uzročno-posljedičnog mišljenja, dijete će steći niz srodnih kompetencija. Tokom raznih igara, dijete može vježbati identificiranje, definiranje problema, otkrivanje i osmišljavanje rješenja te testiranje njegove efikasnosti. Ove vještine su temelj programiranja - "ako želim postići određeni cilj, koja sredstva da koristim?". Na taj način dijete uči da konstruiše akcioni plan, koji nije ništa drugo do algoritam – jedan od najvažnijih koncepata u programiranju.

Učenje programiranja od nule - ne samo na računaru

Igre koje upoznaju djecu s osnovama programiranja lako se mogu organizirati u udobnosti vlastitog doma ili čak na otvorenom. Mogu se razlikovati po formi, ali treba da se zasnivaju na istim principima - programirajte specifično rješenje za postizanje željenog efekta. Pokušajte rješavati probleme što jednostavnije.

Primjer? Koje radnje mora poduzeti lik zarobljen u lavirintu da bi izašao iz njega? Dva koraka naprijed, skreni desno, četiri koraka naprijed, skrenite lijevo i tako dalje. Ovaj lik (koji može biti roditelj sa povezom na očima ili figura nacrtana na komadu papira) dijete mora voditi davanjem posebnih uputstava. Na tržištu je dostupno i dosta ovakvih nastavnih sredstava u obliku igrica i igračaka za djecu i tinejdžere, koji rade na sličnom principu.

Učenje programiranja za djecu osnovnoškolskog uzrasta

Prvi razred osnovne škole je dobro vrijeme da dijete nauči prvi programski jezik, što će mu kasnije omogućiti da nauči tajne kreiranja web stranica i mobilnih aplikacija, kreira vlastite kompjuterske igrice i pohađa dalje kurseve programiranja.

Kursevi programiranja za djecu - odaberite pravu starosnu grupu

Ponuda osnovnih kurseva programiranja se svake godine širi. Kada biraju školu programiranja, roditelji moraju imati na umu da je razlika od nekoliko godina kod dece ogroman jaz. Časovi programiranja za djecu bit će zabavni i učinkoviti samo ako je program dobro prilagođen njihovom uzrastu i vještinama. Najbolje je kada dijete pohađa nastavu sa vršnjacima ili kada razlika u godinama ne prelazi dvije godine. U suprotnom, dijete će se lako obeshrabriti od učenja programiranja, jer će razumjeti manje od druge djece ili će mu biti dosadno na času.

Stoga je važno izabrati školu programiranja koja praktikuje formiranje grupa po uzrastu. U Coding Giants školi programiranja, kursevi se organizuju u starosnim grupama:

  • 7-9 godina,
  • 10-12 godina,
  • 13-15 godina,
  • 16-18 godina.

Osim toga, Coding Giants za svaku starosnu grupu razvija različite kurseve koji na pristupačan način implementiraju drugačiji program, unapređuju malo drugačije vještine i odgovaraju na različite interese ili potrebe djeteta. Ovdje će svaka mlada osoba pronaći nešto za sebe.

Kako potaknuti dijete na programiranje - kreiranje kompjuterskih igrica

Po principu da djeca najbrže i najefikasnije uče kroz igru, važno je početi učiti programiranje od osnova kreiranja igrica i savladati prvi vizualni programski jezik, odnosno Scratch. Na ovaj način će najmlađa djeca imati priliku da kreiraju svoje prve kompjuterske igrice ili elemente već postojećih igrica (npr. Minecraft) koristeći jednostavnu slagalicu. Jednostavnom kombinacijom puzzle-i (koje su de facto fragmenti koda), djeca će raditi svoje animacije, igrice ili jednostavne aplikacije. Nakon nekoliko lekcija, najmlađi će raditi sa naprednijim programskim jezikom, zahvaljujući kojem će u svoje igre uvoditi složenije mehanizme.

Programiranje igrica najmlađima pruža veliko zadovoljstvo. Odmah vide efekte svojih akcija na ekranu, a ako nešto ne uspije, mogu beskonačno testirati nova rješenja. Kursevi programiranja su stoga odlična prilika za treniranje entuzijazma, samopouzdanja i uvida – to je mješavina kvaliteta koja djeluje u svakom polju i životnoj fazi.

Učenje programiranja uz vodstvo iskusnih nastavnika

Ne treba zaboraviti ulogu nastavnika u procesu podučavanja djece. Kurseve programiranja za najmlađe mora voditi kvalifikovano osoblje. Nastavnik treba da ima ne samo opsežno znanje programiranja, već i pravi pristup učenicima. Mora biti sposoban da komunicira sa djecom različitog uzrasta i savršeno poznaje njihove potrebe. Nastavnik programiranja treba da postane mentor svojim učenicima, uvek spreman da pomogne, topao i srdačan. Njegova uloga je da podržava i motiviše djecu, budi u njima strast, koja u budućnosti može postati način života.

Da li već znate u kojoj dobi da počnete učiti programiranje?

Nikada nije prerano ili prekasno za učenje (posebno programiranja). Ako tinejdžer počne da uči programiranje, to ne znači da će u budućnosti biti lošiji programer od svog nešto mlađeg kolege koji je već završio nekoliko kurseva. Odrasli također mogu naučiti tekstualno ili blok programiranje kako bi, na primjer, potvrdili svoje mjesto na tržištu rada i prepustili se zanimljivoj i unosnoj strasti.

Naravno, što ranije vaše dete počne da uči, to bolje. Međutim, svako ko krene sa učenjem programiranja mora znati da su ovdje presudni zalaganje, kontinuirani razvoj i želja za produbljivanjem znanja. Najmlađim učenicima je potreban podsticaj od roditelja i dobra motivacija da uče programiranje.

FAQ:

Kada mogu da upišem svoje dijete na kurs programiranja?

Coding Giants škola programiranja organizuje kurseve programiranja za djecu od 7 do 19 godina.

Kako naučiti svoje dijete programiranju kod kuće?

Čak i dijete od nekoliko godina može da započne svoju avanturu sa programiranjem, čak i bez kompjutera i interneta, kao i bez informatičkog znanja svojih roditelja! Uz pomoć edukativnih materijala prilagođenim uzrastu djece - programskim igrama, igračkama i nastavnim sadržajima prilagođenim njihovom uzrastu.

Kada je najbolje vrijeme za početak učenja programiranja?

Vrijedi se posvetiti učenju programiranja u bilo kojoj dobi, ali što ranije to bolje. Dijete koje uči programiranje od prvog razreda osnovne škole će steći znanja, vještine i iskustva koja će mu omogućiti brzi izlazak na tržište rada.


Vještine koje djeca stiču učeći programiranje!
Blog

Koje vještine djeca stiču učeći programiranje?

U zadnjih nekoliko godina učenje programiranja postalo je neizostavan dio obrazovanja mladih osoba. Iako ovaj fenomen može biti donekle...

Saznajte više
[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE
Blog

[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Oove tehnologije i umjetna inteligencija postali su suštinski dio našeg svakodnevnog života. Štaviše, oni imaju sve veći utjecaj na...

Saznajte više