Kako započeti svoju avanturu programiranja igrica? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Programiranje za djecu
Blog

Kako započeti svoju avanturu programiranja igrica?


7 minuta čitanja

Suprotno uvriježenom mišljenju, efektivno učenje programiranja nije ograničeno uzrastom. I djeca i odrasli uspješno počinju istraživati ​​tajne razvoja igara i osjećaju se stvarno dobro u tome. Štaviše, kreiranje igara nije samo zabava, već i izuzetno kreativni razvojni zadatak. Nema sumnje, međutim, da je za počinjanje od nule, kao i na svakom drugom polju, potrebno strpljenje.

Gdje početi učiti programiranje?

Prvo: pozitivan stav. Ako ste do sada mislili da niste sposobni za rad sa računarom, a programiranje igrica zvuči kao crna magija, onda ne brinite. Nakon što uspješno naučite osnovne informacije i obavite nekoliko zadataka za početnike, stvorit će se svojevrsna snježna gruda vještina na koju će biti dodati ostale elemente. Zapamtite da će vas postepeno povećanje vaših sposobnosti uvesti u naviku koju ćete jednostavno voljeti.

Testovi za postavljanje trenutnih vještina programiranja

Vrijedi znati da na internetu postoji mnogo zanimljivih testova koji procjenjuju trenutni nivo programskih vještina, kao i opću predispoziciju za ovu profesiju. Ovakvi testovi neće oduzeti puno vremena, a sigurno će vam pomoći da se pripremite za moguće poteškoće u učenju programiranja i ukazati na šta treba obratiti pažnju prilikom prvih koraka.

Šta treba da znate prije nego počnete učiti programiranje?

  • Učenje programiranja se poredi sa učenjem stranih jezika - odakle dolazi ovo poređenje? Programiranje je poput pisanja neke vrste naredbi, koji računar treba da izvrši. Iako već zna pomalo jezik za potpuno komunikaciju sa njim potrebno je znati i programski jezik.Kod učenja stranog jezika učenje počinje osnovnim frazama i rečenicama. Isto važi i za učenje "razgovaranja" sa računarom. Poznavanje nekoliko naredbi omogućava vam kreiranje jednostavnih instrukcija.
  • Nakon što savladate nekoliko korisnih riječi i fraza, možete prijeći na nešto napredniji nivo učenja jezika, a to je učenje gramatičkih pravila. U slučaju programiranja, međutim, to će biti upoznavanje osnovnih zavisnosti između pojedinačnih naredbi. Poznavanje pravila i pravila pisanja koda omogućava vam da čak i kreirate programe i aplikacije!
  • Vremenom dolazi trenutak kada shvatimo da smo u stanju razumjeti kontekst cijelog teksta. Takav tekst mogu biti primjeri već napisanih programa koje možemo slijediti prilikom prvih koraka. Ne morate da brinete o neuspjesima, sve će doći s vremenom.
  • Posljednji korak je da sami pišete aplikacije i programe i stječete sve više znanja u tome. Priručnici i vodiči mogu vam pružiti podršku u tom pogledu.

Da li je učenje programiranja teško?

To najviše zavisi od tačke gledišta. Ako znate da imate razvijen analitički um i da ste oduvijek uživali u radu sa računarom, velika je vjerovatnoća da će vam učenje programiranja biti vrlo lako. Međutim, važno je znati da je ključni faktor koji utječe na ovaj aspekt nivo motivacije i volja za učenjem. Možda će u ovom slučaju biti korisno postaviti konkretan cilj i vizualizirati ga za svaku poteškoću s kojom se susrećete? Uz naporan rad sve možete postići. I zapamtite - bez muke nema nauke. Naučiti programiranje je moguće samo putem pokušaja i grešaka.

Korištenje online kurseva za djecu

Ako imate san ili želju da steknete znanje i vještine iz oblasti programiranja, čak i ako smatrate da možda još niste naklonjeni tome, ne očajavajte, ništa nije izgubljeno! Mogu vam pomoći kursevi koji su prilagođeni djeci i mladima. Pristupačan jezik i vizualizacija kursa uvelike će olakšati usvajanje naizgled najkomplikovanijih informacija. Ovi kursevi mogu biti online ili uživo. Podijeljeni su u nekoliko starosnih kategorija. Zahvaljujući njima možete brzo naučiti osnove kreiranja igara i web stranica, hakovanja, Pythona, Scratcha i kompjuterske grafike.

Koliko vremena je potrebno da se nauči programiranje?

Prosječno vrijeme učenja osnova programiranja je oko 300 sati. Koliko sati dnevno odaberete za učenje zavisi uglavnom od vas i vaših prioriteta. Ako programiranje želite tretirati samo kao hobi, a ne kao profesionalni odabir, sigurno će vam trebati malo više vremena da ga naučite. Pretpostavlja se da je za mlađeg programera potrebno otprilike 1-2 godine. Međutim, prisustvo iskusnih kolega iz industrije može malo skratiti ovo vrijeme.

Kako naučiti programirati?

Važno je znati da je programiranje kreativna aktivnost. U njemu možete pronaći pravo zadovoljstvo kreiranjem i stvaranjem nove virtuelne stvarnosti. Programiranje je danas više od posla u vezi sa IT industrijom. Plodovi rada programera imaju nemjerljiv uticaj na stvarnost. Kada ste zadnji put proveli dan bez korištenja ijedne aplikacije? Može se reći da je programiranje mjerilo za druge profesije u budućnosti.

Sa kojim programskim jezikom biste trebali početi razvijati igre?

U pravilu se preporučuje da avanturu započnete programiranjem igrica u Scratchu. Međutim, važno je znati da ne postoji nijedan programski jezik koji je najbolji za početnike. Scratch je, s druge strane, jednostavan po tome što se kroz njega ne daju klasične naredbe. Moglo bi se reći da je Scratch kolekcija naredbi u obliku takozvanih blokova, kojima se opisuje sadržaj web stranice. Scratch sadrži osnovne principe pisanja programskih kodova. Učenje kako ga koristiti uvelike pomaže u vizualizaciji principa programiranja.

Šta je sljedeće?

Nakon što naučite osnove Scratcha, možete bezbrižno preći na sljedeći programski jezik. To će zavisiti od vaših ličnih preferencija, ali se obično preporučuje da se prebacite na JavaScript ili Python. Oba alata karakteriše jasnoća i jednostavnost izvornog koda.

FAQ:

1. Postoji li idealna dob za početak učenja programiranja?

Ne, u bilo kojoj dobi možete naučiti tajne programiranja i koristiti ih u praksi. Ono što vam je potrebno je vaša mašta, strpljenje i volja za djelovanjem. Osim toga, možete naučiti sve.

2. Da li je programiranje za svakoga?

Ne. Ne mora svako biti u stanju da programira. Za sve one koji to žele, na dohvat je ruke.

3. Koji je najbolji način za početak učenja?

Za ljude koji počinju da uče od nule, idealno rešenje bi moglo biti da iskoriste prednosti različitih vrsta online kurseva za upoznavanje sa temom programiranja.

Čitajte dalje:


Časovi programiranja za djecu - kada početi?
Blog

Časovi programiranja za djecu - kada početi?

Kako pomoći svom djetetu da riješi komplikovane probleme, a istovremeno ga naučiti strpljenju i logičkom razmišljanju? Prijavite ih na...

Saznajte više
Vještine koje djeca stiču učeći programiranje!
Blog

Koje vještine djeca stiču učeći programiranje?

U zadnjih nekoliko godina učenje programiranja postalo je neizostavan dio obrazovanja mladih osoba. Iako ovaj fenomen može biti donekle...

Saznajte više