Razvoj kreativnog razmišljanja i mašte kroz zabavu - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Programiranje za djecu u Scratchu
Blog

Razvoj kreativnog razmišljanja i mašte kroz zabavu


8 minuta čitanja

Postoji mnogo različitih načina za poticanje razvoja kreativnosti kod djece. To mogu biti sve vrste umjetničkih aktivnosti, likovne, plesne i sl., ali i kompjuterske igre. Suprotno uvriježenom mišljenju – produktivan rad na računaru može pogodovati pozitivnom intelektualnom razvoju djece. Molimo pogledajte članak u nastavku o tome kako koristiti kompjutere u tu svrhu.

Aktivnosti za razvoj kreativnosti kod djece

Kreativno razmišljanje je odavno već neophodan alat za mnoge životne funkcije i vještine. Primjerice to su:

  • efikasno rešavanje problema,
  • traženje novih rješenja,
  • pravilno upravljanje projektima,
  • uspostavljanje odnosa sa drugim ljudima.

Što se ranije kod djeteta razvije i stimuliše ovo polje, to je veća vjerovatnoća da će se u budućnosti dijete bolje snalaziti kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Od ključnog značaja u tome je efikasan razvoj kreativnog i logičkog mišljenja u ranoj fazi djetetovog razvoja. To se, između ostalog, može postići organiziranjem slobodnog vremena djeteta na način koji je i praktičan i zabavan. Vannastavne aktivnosti su savršen primjer takve strategije.

Prednosti kreativnih aktivnosti kod djece

Izvođenje kreativnih aktivnosti je oblik zabave za djecu. To je ujedno i način kako možemo spojiti posao i užitak. Prilikom odabira igara koje razvijaju kreativno i logično razmišljanje, zapamtite da su one važne i zbog sljedećih faktora:

  • One su produktivan način provođenja slobodnog vremena,
  • Odličan su stimulans za emocionalni razvoj,
  • One su oblik učenja zdrave konkurencije i kompetitivnosti
  • Stimuliraju sposobnost suočavanja sa kriznim situacijama i traženje novih rješenja,
  • Podstiču radoznalost,
  • One su stimulans za senzorni i motorički razvoj,
  • One grade individualizam i svijest o vlastitim postupcima,
  • Dobra su ideja za porodično druženje,
  • One oblikuju sposobnost prihvatanja neuspjeha.

Koji su neki načini za razvijanje kreativnosti kod djece?

Za svaku starosnu grupu djece preporučuju se raznovrsne igre i aktivnosti. One mogu biti blokovi različite složenosti za izgradnju, povezivanje ili sastavljanje; rezbarenje, slikarstvo ili muzička djela; razne vrste fizičkih aktivnosti i mnoge, mnoge druge. Prilikom odabira aktivnosti možemo iskoristiti i neodoljivu želju djece da žive u blizini tehnologije. Tehnologija može biti veliki poticaj za cjelokupni razvoj djeteta, pod uslovom da se ovaj potencijal pravilno iskoristi. Jedan od načina jeučenje kroz igru u vezi sa programiranjem i robotikom. Značaj vještina u oblasti tehnologije je ogroman, posmatrano iz perspektive profesija usmjerenih na budućnost.

Programiranje za djecu - kako to utiče na njihov razvoj?

Programiranje se sastoji od aktivnosti koje od djeteta zahtijevaju analitičko i kreativno razmišljanje. Vezano je za neophodnost kodiranja, odnosno kompajliranja pojedinačnih elemenata u specifične konfiguracije. Da biste to učinili, potrebno je ne samo poznavati algoritme i zavisnosti između kodova, već i biti u stanju zamisliti efekte datih kombinacija. Programiranjem svojih prvih jednostavnih aplikacija i programa dijete uči da precizira svoja razmišljanja i očekivanja kako bi postiglo željeni efekat. Štaviše, mora biti strpljivo i uporno u ostvarivanju svog cilja. Neki projekti mogu trajati i trajati. No vrlo često uzbuđenje koje prati ovo očekivanje omogućava izvršavanje određenih zadataka.

Sjajna zabava u stvaranju kompjuterskih igrica za djecu uz program Scratch

Iako cijela stvar zvuči pomalo ozbiljno, ne morate brinuti da će višak tehnologije i IT-a preplaviti vaše dijete. Na tržištu postoje online kursevi i programi koji su pogodni za učenje programiranja. Odličan primjer takvog programa je takozvani Scratch, jezik koji vam omogućava da vizualno naučite osnove kodiranja. U Scratchu, blokovi u boji simboliziraju pojedinačne kodove, što ih čini mnogo lakšim za prepoznavanje i sastavljanje na specifičan način. To je program koji je odličan uvod u učenje programiranja. Djeci pruža puno zabave i zadovoljstva kreiranjem vlastitih igara i drugih projekata.

Online kurs razvoja kompjuterskih igara

Kupovina kursa je odličan način da uvedete svoje dijete u svijet programiranja. Treneri vam mogu pružiti odgovarajuću podršku u slučaju bilo kakvih poteškoća u poduzimanju vaših prvih koraka u svijetu kodiranja. Svaki kurs koji nudi Škola programiranja Coding Giants sastoji se od 14 sastanaka, svaki po 90 minuta. Nakon završetka dijete samostalno:

  • može kreirati složene igre i aplikacije na Scratch jeziku,
  • poznaje najvažnije blokove Scratch jezika i koristi ih na kreativan način,
  • zna da emituje poruke u programu,
  • poznaje okruženje App Inventor i mnoge druge.

Da biste saznali više o pojedinostima pojedinačnih kurseva, pogledajte našu ponudu.

Igre logičnog razmišljanja za djecu

Do sada najčešće korištene igre su bile razne vrste tradicionalnih zagonetki, društvene igre, slagalice, rebusi, šah, dame i mnoge druge. Realnost se, međutim, mijenja sa svakom narednom decenijom i sugerira nove ideje koristeći tehnološki napredak. Vrijedi napomenuti da znanja i vještine stečene putem kompjutera i interneta mogu biti posebno vrijedne, suprotno stereotipima koji prevladavaju u javnom mnijenju. Odlična zabavna opcija za djecu su razne vrste kurseva koji im omogućavaju da nauče alate koji mogu biti korisni u budućnosti. Budući da su djeca toliko uključena u rad na računaru, to možemo iskoristiti i pretvoriti u nešto pozitivno. Da bi se dijete podstaklo na sljedeće korake u učenju programiranja, vrijedno je pohvaliti i cijeniti svaki njegov, pa i najmanji uspjeh, jer kompjuterske igrice više nisu samo zabava.

„Učenje pisanja programa je vježba za mozak. Omogućava vam da razvijete sposobnost efikasnog razmišljanja o stvarima koje nisu povezane s IT-om“, rekao je jednom prilikom Bill Gates.

FAQ:

1. Koje su najbolje metode za razvoj kreativnog mišljenja kod djece?

Ne postoji jedinstven, efikasan recept. Sve zavisi od ličnih preferencija djeteta. Međutim, ako se nađe u kontaktu s kompjuterom ili telefonom, svakako vrijedi isprobati njegove vještine u programiranju.

2. Šta razlikuje programiranje od ostalih kreativnih aktivnosti?

Činjenica da utiču na mnoga područja djetetovog intelektualnog razvoja. Zabavno programiranje stimuliše logično, kreativno i emocionalno razmišljanje u isto vrijeme.

3. Koje emocionalne kompetencije dijete može steći učenjem programiranja?

Da bi dijete postiglo svoje ciljeve, potrebno je imati puno strpljenja, sposobnost suočavanja sa kriznim situacijama, sposobnost traženja novih rješenja i sposobnost suočavanja sa neuspjesima.

Čitaj dalje:


Coding Giants BiH
Blog

Programiranje za djecu - šta je, kako izgleda i da li se isplati?

Iako su kodiranje i programiranje pojmovi koji se često izjednačavaju, to nije baš prava kombinacija. Programiranje je izdavanje naredbi...

Saznajte više
Kako pomoći djetetu da izabere buduću profesiju?
Blog

Kako pomoći djetetu da izabere buduću profesiju?

Odabir profesije je izuzetno težak izazov. Prvu odluku za budućnost donosi dijete već u IX razredu kada bira koju srednju školu će da...

Saznajte više